Yksilöllistä hyvinvointipalvelua Vantaalla

Vireyttä hieronnasta

Nykyinen olotila ja alan tuntemus

Klassinen hieronta on ollut suosittu hoitomuoto jo antiikin ajoista lähtien sekä lännessä että idässä. Nykyisin hieronnan suosio on lisääntynyt erilaisten tuki- ja liikuntaelimiin kohdistuvien rasitushaittojen vähentämiseksi. Toimistotyön aiheuttamat hartia ja niska-alueen jännitystilat ovat heikentäneet työssä jaksamista. Hierontamenetelmien kehittymisen myötä on syntynyt käyttökelpoisia sovellutuksia joista intialainen päänhieronta on eräs sellainen.

Urheiluhieronta on kuulunut pitkään eri urheilulajien lihashuollon välineenä ja sen tarpeellisuus on todennettu monen urheilijan toimesta.

Mielenterveysongelmien hoitamisessa hieronnasta on todettu olevan apua kuntoutumisvaiheessa. Tutkimukseen liittyvä artikkeli on luettavissa Hieroja-lehdessä (”Hoitosuositukset uusiksi, Hieronta psykiatrisen potilaan auttamismuotona” Hieroja 2/2004)

Koulutetun hierojan ammattinimike on tullut myös monelle tutuksi, tosin hierontaterapeuttien lisääntyminen sotkee hieman ihmisten käsityksiä nimikkeen merkityksestä. Terapeutit ovat käyneet suppeamman opinto-ohjelman ja heiltä puuttuu useimmassa tapauksessa näyttökoe ja rekisterimerkintä terveydenhuollon ammattirekisteristä. Terveydenhuollon ammattirekisteriin kuulumalla varmistetaan potilasturva sekä terveydenhuollon ammattilaista sitova vaitiolovelvollisuus sekä terveydenhuollon ammattilaisen eettiset periaatteet.


Hieronnan eri ulottuvuudet

Kansanperinteen mukainen kokonaisvaltainen hoito johon kuului sauna, vihtominen, yrttihauteet ja hieronta. Idän ja lännen traditiot liittävät hierontaan erilaiset eteeriset öljyt ja yrtit. Kalevalainen jäsenkorjaus ja perinteinen sanan voiman käyttö eli ”pahan pois käskeminen sairauden vaivaamasta ihmisestä” ja kuppaus ovat kuuluneet vanhaan suomalais-ugrilaiseen perinteeseen. Klassinen hieronta, urheiluhieronta ja sidekudoshieronta, ovat hieronnan perusmenetelmään liittyviä menetelmiä. Hermorata-, lymfa-, vyöhyketerapia, shiatsu ym. akupainantaan liittyvät menetelmät ovat kehittyneet perinteisestä hieronnasta ja saaneet vivahteita sekä vaikutteita eri maiden kulttuureista.

Hoitosuunnitelma ja ongelmakartoitus


Ensimmäisellä tapaamisella kartoitetaan hieronnan sopivuus ja vasta-aiheet, mitä kukin tarvitsee, yhteistyö ja tavoitteet: Rentouttava- , jännitysten laukaiseminen. Hoitava- ja ennaltaehkäisevä, rasituksen jälkeen, lihaksiston palautuminen. Korjaava hieronta, arpikudokset, liikeratojen palauttaminen ymv. lämpö- tai kylmähoito, kokohieronta, puolihieronta, osahieronta, venytykset ja itsehoito-ohjeet, lihasepätasapainon korjaaminen jne. kuuluvat hoitosuunnitelman perusteisiin.


Hieronnan vaikutukset


Hieronnan vaikutukset ulottuvat kehon aineenvaihduntajärjestelmään sekä mielen hyvinvointia säätelevään hormonitoimintaan. Otteiden muunnelmat, sively, pusertelu, taputtelu ja syvä kitkahieronta auttavat lihaskudoksia saavuttamaan normaalin kimmoisuuden. Mekaaninen vaikutus, lämpövaikutus, pumppuvaikutus, verenkiertovaikutus, hormonaaliset ja entsyymivaikutus auttavat asiakasta vapautumaan haitallisesta kehon stressistä. Virkistävä vaikutus on seurausta adrenaliinin ja noradrenaliinin vapautumisesta verenkiertoon. Hermostoon kohdistuva vaikutus ja psyykkinen vaikutus laukaisevat jännitystiloja sekä auttavat saavuttamaan mielen ja kehon välistä tasapainoa. Tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen ennaltaehkäisyssä hieronnalla on saavutettu hyviä tuloksia.


Moniulotteinen kokonaisuus

Henki, sielu ja ruumis on toimiva kokonaisuus. On osattava kuunnella omaa kehoaan, oltava lempeä itseään kohtaan ja etsittävä itselleen terveen elämän rajat ja hakeuduttava tarvittaessa ammattiauttajan puheille.